مشاوره در زمینه پیادهسازی نظام آراستگی محیط کار (۵S)
بسیاری از اتلافهای زمانی و یا هزینه های پنهان سازمانی در نظام اداری از بی توجهی به اصول نظام آراستگی محیط کار بوده که به نوبه خود بر کارایی، اثر بخشی و بهره وری سازمانها تاثیر گذار می باشد. با ایجاد و پایه ریزی دقیق این اصول می توان از اتلافات، دوباره کاری ها، تاخیرها، نارضایتی ها و موارد دیگر که به دفعات در محیط های کاری مشاهده می شود بصورت جدی جلوگیری نمود. در همین راستا طرح پیاده سازی و اجرای نظام ساماندهی برای سازمان مورد نظر تعریف می گردد. در این طرح ابتدا به بررسی و مطالعات اولیه و اهمیت و اهداف این طرح پرداخته و سپس نظام ساماندهی با دیدگاه فرآیند گرایی پیاده سازی می گردد و در قبل و بعد از اجرای سیستم، از وضعیت موجود ارزیابی صورت می پذیرد؛ مقایسه این نتایج میزان اثربخشی سیستم را به نمایش می گذارد.
همانگونه که مشخص است در صورت عدم وجود بهرهوری تمامی سرمایه ها و منابع سازمان در یک چرخه مصرف از بین رفته و سازمان بدون تردید با شکست مواجه میگردد و تنها راه خروج از این چرخه، وجود بهره وری و برقراری روش های بهبود آن در سازمان می باشد. تمام فعالیت های انسانی از بهبود بهره وری منتفع می گردد. همچنین اهمیت بهره وری در افزایش رفاه ملی اکنون به طور عام پذیرفته شده است. بهبود بهره وری و ارتقای سطح کیفیت منابع انسانی تأثیر به سزایی در افزایش تولید ناخالص ملی دارد. به عبارت دیگر افزایش بهره وری نسبت به سایر عوامل از قبیل به کار گیری کار و سرمایه اضافی می تواند تولید ناخالص ملی را بیشتر و سریع تر افزایش دهد. در بین سیستم ها و روشهای موثر در بهره وری، سیستم هایی نیز وجود دارند که مانند خود استاندارد ها، حالتی فراگیر و عمومی دارند و در هر سازمانی قابل پیادهسازی می باشند. از جمله این ابزارها و سیستم های فراگیر، سیستم ۵S می باشد. با وجودی که در استانداردهای جهانی مدیریت، مشخصأ از یک سیستم و روش خاص نام برده نشده است، ولی برخی از الزامات آنان بگونه ای می باشد که با بکارگیری یک تکنیک و روش خاص، بطور کامل و اثر بخش، محقق می شود. از جمله این سیستم ها و ابزارها ۵S است.
با ورود به یک سازمان و مشاهده موارد زیر به راحتی می توان فهمید که باید برنامه ۵S را در سازمان تدوین کرده و به مرحله اجرا گذاشت:
- وجود مقدار زیادی اقلام غیر ضروری و سازماندهی نشده
- جابه جایی های زیاد و عدم تمایز میان محیط کار، راهروها و گذرگاه ها
- انباشته شدن کالاهای در جریان ساخت و ساخته شده و وقت گیر بودن جابه جایی آن ها
- وجود دوباره کاریهای بسیار
- تأخیر فراوان در سررسید کارها
- وجود حجم بالای اضافه کار
- پایین بودن بیش از اندازه روحیه کارکنان
- انجام وظیفه به صورت اجباری و نبودن حس تعلق سازمانی
- ایمن نبودن محیط کار و بروز صدمه ها و حادثه های بی شمار
- عدم پاکیزگی تجهیزات اداری و ماشین آلات تولیدی و بالا بردن سطح خرابی
- عدم پاکیزگی دیوارها، پنجره ها، راهروها و تجهیزات روشنایی و همچنین تاریکی عمومی اتاق ها
- غیر بهداشتی بودن مکان های عمومی از قبیل غذاخوری ها و دستشویی ها
- با اجرای یک برنامه ۵S ، تمام موارد فوق برطرف شده و ساماندهی و سلامت به محیط کار باز می گردد.