امام علی علیه السلام می فرماید: خداوند رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده، در کجاست و به کجا خواهد رفت.
با اندکی تأمل میتوان این کلام امیرالمؤمنین (ع) را در تمامی بخشهای زندگی فردی و اجتماعی انسان تطابق داد. بدیهی است که انسان باید در تمامی مراحل و فعالیت های زندگی خود، جایگاه کنونی خود را در هر زمینهای شناخته و برای تعالی در آن زمینه برنامه مشخصی داشته باشد. حال اگر این درس مهم زندگانی را در حیات کاری خود یعنی نگهداری از داراییهای فیزیکی که از مهمترین سرمایه های هر صنعت و کسب و کاری هستند به کار بگیریم، خواهیم فهمید که ارزیابی وضعیت سیستم در راستای تعالی نگهداری از دارایی ها تا چه اندازه مهم بوده و جهت تدوین نقشه راه آینده و برنامه جامع اقدامات آتی، چقدر حائز اهمیت است. بنابراین در هر لحظه از حیات کاری یک سیستم نگهداشت، لازم است که بدانیم در گذشته کجا بوده ایم (چه وضعیتی داشته ایم)، الان کجا هستیم و باید به کجا برسیم و با چه برنامهای.
ارزیابی مدیریت دارایی فیزیکی مبتنی بر استاندارد ISO55000
کسب و کارها، داراییها را به کار میگیرند تا خروجی موردنظر را دریافت کنند. بنابراین این داراییها میتوانند سود ایجاد کرده یا خدماتی را ارائه دهند. با توجه به این مسائل، میتوان اقداماتی را جهت تضمین ادامهی کار داراییها به منظور تحویل خروجی قابل قبول در طول عمرشان در نظر گرفت. سپس میبایست سیستمی وجود داشته باشد تا علل ریشه ای هر زیان برنامه ریزی نشده ای را بررسی و حل نماید. همانطور که گفته شد مدیریت داراییهای فیزیکی مجموعهای از اقداماتی است که برای کاهش ریسک، افزایش درآمد و بهبود عملکرد داراییها در راستای اهداف استراتژیک سازمان انجام میشود. در ذیل به برخی از این اقدامات اشاره شده است:
a) تعریف اهداف و استراتژیهای نت
b) ارزیابی وضعیت نگهداشت
c) دسته بندی و کلاس بندی تجهیزات
d) اولویت بندی داراییها براساس وظایف
e) اقدام فوری برای رفع مشکلات تجهیزات بحرانی
f) طراحی و تدوین برنامه نت و تامین منابع (تعیین نوع فعالیتها و تاکتیک های نت)
g) برنامهریزی و زمانبندی نگهداشت و بهینه سازی منابع(تعیین منطق و روش مدیریت کار)
h) برنامهریزی برای تأمین بهینه قطعات یدکی
i) بهرهگیری از مفاهیم مهندسی قابلیت اطمینان
j) اجرا، ارزیابی و کنترل نگهداری و تعمیرات
k) تحلیل هزینه چرخه عمر و بهینه سازی تعویض
l) بهبود مستمر، تغییر فرهنگی، روشهای نوین
برای پاسخ به چالشهای مدیریت و نگهداشت داراییها، چندین سیستم مدیریت دارایی توسعه یافته است. یک سیستم مدیریت دارایی بسته ای عملیاتی متشکل از روش ها، رویه ها، داده ها، نرم افزار، سیاست ها، تصمیم ها و غیره است که امکان انجام تمامی فعالیتهای مرتبط با مدیریت دارایی را فراهم می کند.
دامنه پروژه شامل مطالعه و ارزیابی، تدوین نقشه راه و تهیه ساختار سازمانی و تعیین و تشکیل ساختارهای پیاده سازی و نظارتی و برگزاری دوره های آموزشی و همچنین برنامه های عملیاتی جهت پیاده سازی توسط کمیته های اجرایی و نظارتی است.
گام های پروژه: